tiistaina, huhtikuuta 25, 2006

Kenkiin kannattaa panostaa

Kun tulin Unkariin minulla oli vain nilkkurit mukanani, sillä kesäkengät eivät mahtuneet laukkuun mukaan ja ajattelin täällä olevan sen verran viileää että kyllä niillä pärjää jonkin aikaa. No, kuten todettu on - VÄÄRIN MENI - täällä on huomattavasti lämpimämpää. Heti seuraavana päivänä saavuttuani kävin ostamassa itselleni pikkukengät halvalla.
Kolmen viikon ajan olen kiroillut niitä kenkiä. Ne näyttää nätiltä ja alkumatkan tuntuvat hyviltä, mutta kahdeksan tunnin jälkeen ne painaa vähän sieltä sun täältä. Hommaa ei myöskään helpota se että olen näinä viikkoina turvonnut suolan määrästä sen verran että esimerkiksi sormukset eivät lähde pois sormista.
Kävin eilen tuhlaamassa kunnolla rahaa ja ostin kengät joista ei tarvitsee valittaa. Oi sitä nautintoa, kun mikään ei purista päivän jälkeen ja kävely on niin pehmeää. Jalat laulaa vieläkin Gloriaa.

Tämän päivän kuvana saatte tuollaisen vanhan miehen patsaan. Kyseessä on Károlyi Mihály, jonka meriitteihin lasketaan Unkarin tasavallan perustamiseen osallistuminen ja ensimmäisenä pääministerina ja presidenttinä oleminen.

Heh... Berlitzin Budapest matkaoppaasta lainattua "1918 perustettiin itsenäinen Unkarin tasavalta kreivi Mihály Károlyin johdolla. Hän erosi maaliskuussa 1919, ja Unkarista tehtiin kommunistijohtaha Béla Kunin johdolla neuvostotasavalta. Se kuitenkin romahti jo heinäkuussa, kun Romanian joukot miehittivät Unkarin ja ryöstivät kaupunkeja. Amiraali Miklós Horthy valittiin vuonna 1920 valtionjohtajaaksi. Maa oli jälleen monarkia, joskin päätettiin, ettei kuningasta kutsuttaisi takaisin. Tilanne oli vähintääkin eriskummallinen: kuninkaatonta monarkiaa johti valtionhoitajana amiraali, vaikka Unkari oli sisämaavaltio vailla merialueita."

Löysin muuten Googlesta uusia ominaisuuksia, kun tein hakua tuosta miehestä. Laitoin hakukriteeriksi nimen, niin eikös Googlesta aktivoitunut unkarinkielinen versio.

Ei kommentteja: