sunnuntaina, elokuuta 27, 2006

Budapest parade - kesän päättäjäiset

Kesä on nyt virallisesti lopetettu täällä Budapestissa ja syksy alkaa. Joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina järjestetään Budapest parade (Unkarin kielisessä versiossa on enemmän infoa... jos vain sitä ymmärtää), missä juhlitaan kesän päättymistä.

Ilmassa oli kunnolla karnevaalin henkeä. Ihmisillä oli pillejä ja muita äänekkäitä vempaimia. Alkoholia meni kuin Vappuna ikäänsä ja kaikilla tuntui olevan hauskaa. Olimme onnistuneet parkkeeraamaan itsemme melkoisen hyvään, avoimeen paikkaan. Seisoimme siinä kulkuetta seuraten suunnilleen 5 tuntia, minkä aikana näimme reilut 30 erilaista ryhmää.

Kulkueen alussa oli erilaisia tanssiryhmiä. Meiltä jäi muutama aivan alussa ollut näkemättä, mutta ei se mitään, seurattavaa riitti kyllä aivan tarpeeksi.

Huvittavin tanssiryhmä oli tämä vatsatanssiryhmä. Tai no, huvittavaa siinä oli herra Faarao, joka tuntui ottavan ilon irti oikein kunnolla. Näköjään teitä säästäksenne, olen onnistunut nappaamaan kuvan faaraosta juurikin selkäpuolelta. Mutta, jos kasvotkin haluatte nähdä, niin Turkalta varmastikin löytyy sellainenkin.








Tässä yksi mielenkiintoinen sambakulkue takaapäin. Ryhmän alkupäässä oli tanssitytöt, minkä jälkeen tulivat musikantit ja vielä lopuksi capoeira- tanssijoita. Kaikilla oli nämä ilmapallo- härpäkkeet selässä, joten capoeira-porukka ei voinut muuta kuin kävellä. Ilmapalloja oli tarjolla kaikissa sateenkaaren väreissä.

Suurin osa kulkueista oli rekkoja, joiden perässä oli lava. Itseasiassa homma muistutti erittäin paljon abikulkuetta. Osa lavoilla olevista oli jo heti alkumetreillä niin heikkokuntoisen näköisiä, että jännäsin milloin yleisö saa jotain ylimääräistä niskaansa.

Tässä paraatin suloisin vaunu. Vaunu sisälsi koloja, joissa oli muutama tanssija. Ei, tanssijat eivät ikävä kyllä olleet pukeutuneet mitenkään erityisesti.





Tästä seuraakin pari kuvaa yleisöstä. Osa yleisöstä oli innostunut oikein kunnolla pukeutumaan hieman normaalia erikoisemmin (Tai no mistä minä sen tiedän, pelkkä olettamus).












Kuvaa ei varmaan paljoa tarvitse selitellä. Pariskunnan vaatetus oli friikein näkemäni.

maanantaina, elokuuta 21, 2006

Pyhän Tapanin päivä

Ei voi muuta sanoa kuin olihan päivä!

20.8 on kansallinen pyhäpäivä Unkarissa ja minun huonoksi onnekseni se sattui juurikin sunnuntaille. Eli ei vapaata töistä. Tässä jotain taustaa Pyhän Tapanin päivälle.

Koko viikonlopulle olisi ollut tarjolla kyllä nähtävää enemmän kuin aikaa olisi ollut jakaa, mutta me päätimme ottaa rennosti. Osallistuimme rientoihin vasta sunnuntaina.
Sunnuntai-iltapäivällä lähdimme kävelemään kohti Tonavaa ja mitä lähemmäksi pääsimme rantaa sen enemmän poliisit olivat sulkeneet katuja autoilta. Jos halusi kulkea keskustassa, niin jalkoihin oli turvattava. Oli todella ihana kävellä keskellä katua väistellen pelkästään skoottereita. Mitä lähemmäksi rantaa pääsimme sen suuremmaksi alkoi käydä meteli. Pyhän Tapanin basilican lähelle päästyämme totesimme että siellä oli menossa messu.

Syy miksi suuntasimme kohti jokea oli Red Bull Air Race mikä suoritettiin Tonavan yllä kahden sillan välissä. Oli todella mahtavaa katsoa kun pienkone tulee ja alittaa ketjusillan, minkä jälkeen kaartaa mutkan toisen sillan luona, palaa takaisin tekemään silmukan ja lentää ketjusillan ali uudestaan ja lopuksi kohoaa taivaisiin häviten pilvien joukkoon. Ja suurin osa tästä tapahtui silmien tasolla 100 metrin etäisyydellä.

Kisan loputtua kävelimme ympäriinsä keskustassa odottaen pimeän tuloa, sillä päivän lopuksi oli vielä luvassa ilotulitusta. Jossain välissä päädyimme Margit-saarelle vievän sillan kupeeseen, mistä katselimme illan hämärässä lipuvaa laivakulkuetta heidän asettuessaan hyvälle paikalle ilotulista ihailemaan. Se on todella lumoava näky. Joella näkyi veneiden silhuetteja pienillä punaisilla ja valkoisilla valoilla varustettuna. Näyn lumoutta lisäsi Budan vuoria ajoittain valaiseva salamointi.
Yht'älkkiä kajareista kuului äänekäs piip-piip-piip, minkä jälkeen alkoi musiikki ja ilotulitus ketjusillalta. Huonoksi tuuriksemme parlamenttitalo jäi juurikin meidän ja ketjusillan väliin, mutta ei se mitään pitkin Tonavan rantoja oli laitettu isoja näyttöjä, joista näkyi ilotulitus koko komeudessaan. Nyt ei voi muuta kuin todeta että haluan todellakin nähdä ne joka syksyiset ilotulituskisat Suomessa joskus livenä. Tämä vähäkin mitä me näimme sunnuntaisesta ilotulituksesta oli todella mahtava.
Harmi vain että kaikki ilo kestää vain hetken. Kesken nautintojen tunsimme miten ilma alkoi viilenemään monella asteella. Hetken päästä nousi valtava puhuri juurikin ilotulituksen suunnalta, tätä seurasi ihmisten kirkuna ja näimme miten ihmismassa alkoi vyörymään meitä kohti. Meinasimme lähteä massaa karkuun, mutta päätimme astua hieman sivuun ja jäädä katsomaan mitä tapahtuu.
En ole koskaan ennen nähnyt ihmisten panikoivan sellaiseen malliin. Tonavan rantamille oli laitettu verkkoaita, jotteivät ihmiset menisi liian lähelle jokea lentokisan ja ilotulituksen aikana. Mutta eipä taida olla aitaa keksitty mikä todellakin estäisi ketään sitä ylittämästä. Aidan tuolla puolen olijoilla oli todella paniikki päällä pois pääsemiseen. Jossain kohtaa aitaan saatiin rako, mistä ihmiset pääsivät turvaan tai ainakin vähempään pahaan kuin Tonava.
Sitten alkoi tulla valtava vesisaderintama meitä kohti. Sade oli niin kova että ilotulitusta, parlamenttitaloa eikä näyttöjä enää näkynyt. Tässä vaiheessa päätimme luovuttaa ja lähteä etsimään pikaisesti suojaa lähimmistä kerrostalojen seinämistä.
Kapeat kadut estivät ainakin pahimmat tuulenpuuskat ja vesimyräkät. Pujottelimme pitkin katuja pysyen seinän vierrustalla. Yhdessä kadunristeyksessä poliisit pysäyttivät meidät ja pakottivat meidät menemään kadun toiselle puolen, missä ei ollut enää seinän antamaa suojaa. Hieman myöhemmin ymmärsin täydellisesti miksi he sen tekivät. Kompuroidessani kattotiilenpalasen yli tajusin että tämä koko kaupunki on vanha ja rapistunut. Myrskyn aikana voi aivan milloin tahansa pudota seinästä/katosta palanen. Tämän jälkeen kävelimme melkoisen keskellä jalkakäytävää, tosin kapeilla kaduilla ei voi olla missään turvassa. Päästyämme leveämmille kaduille, jouduimme toteamaan ettei sielläkään voi olla turvallista. Kadun varsilla olevista puista oli katkennut valtavia oksia ja kastanjapuista oli lennellyt ympäriinsä pieniä, erittäin piikikkäitä pähkinöitä.
Lähestyessämme hotellia sade oli jo hellittänyt. Jäljellä oli pelkkää tihkua. Vaatteet täysin vetisinä könysimme huoneeseemme ja riisumaan kaikki märät ja kylmät yltämme ja menimme lämpimään kylpyyn lillumaan tunniksi.

Nyt on hyvä ja rauhallinen olo, mitä hieman järkytti kyllä YLEn uutinen aiheesta. Minulla on vieläkin käsilaukku aivan märkä siitä vesisateesta.
Jos olisimme olleet hotellissa koko tuon ajan, niin tuskin olisimme edes huomanneet myrskyä ja olisimme vain ihmetelleet päivän uutisia.

torstaina, elokuuta 17, 2006

Töistä bloggeriin kirjoittelu

Heh... Ehkä pitäisi todellakin jättää tämä kirjoittelu illalle tai seuraavalle aamulle.
Töissä käytössäni oleva IE ja Netscape eivät näköjään tykkää tästä ollenkaan. Kokeilen korjata jätöksiäni illalla.

Takaisin töissä

Neljä päivää on jo mennyt töissä ihmetellessä. Lomani aikani osaston sijainti oli muuttunut, joten heti maanantaina olin menossa aivan väärään paikkaan. Onnekseni aulassa oli työkaverit toppuuttamassa minua. Vieläkin meinaan ajoittain sekoilla missä kerroksessa minun pitäisi jäädä pois, niin ylös kuin alaskin mennessä.
Ja se hissikulttuuri, siihen en meinaa tottua. Aina kun joku tulee hissiin, niin kaikki tervehtivät tulijaa. Lisäksi tänään sattui niin että olin yksinäni samaan kerrokseen tulevan miesporukan kanssa, eikös kaikki odottaneet että minä astun ensimmäisenä ulos vaikka sijaintini hississä oli takavasemmalla. Siinä oli hiljainen, pitkä 10 sekunttia ennen kuin älysin että minun pitäisi mennä ensimmäisenä ulos sukupuoleni vuoksi.

Laskin muuten tuossa että reilun 6 viikon päästä tulen takaisin Suomeen. Jee! Se myös tarkoittaa että saman verran aikaa on ihmisellä mahdollisuus tulla minua tänne tapaamaan. ;)

Pidin muuten lomani aivan oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Silloin kun olimme Montenegrossa, oli Budapestissa todella huonoa säätä. Vettäkin tuli oikein kunnolla. Laitan tällä kertaa liitteeksi työkavereitteni ottami kuvia vesisateesta.

Tämä kuva on peräisin Ostoskeskuksesta MOM Parkista. Jossain näyttäisi vuotaneen todella pahasti sillä vettä tulvii oikein kunnolla. Kellarikerroksessakin oli vettä sen verran että kaikki kaupat oli kuulemma suljettu.











Bussiin nousu voi olla melkoisen märkää puuhaa, mutta ei ne autot näköjään kovin vähästä säikähdä.






Metro- asemallakaan ei mene hyvin ollenkaan. Välitasanteella vettä on vyötäisille ja siitä alemmas paikka on suljettu.

sunnuntaina, elokuuta 13, 2006

Terveisiä Wienistä

Nyt se on sitten tehty. Olemme aivan ihastuksissa Wieniin. Pitäisiköhän hakea sinne töihin...
Kolme (ja puoli) päivää Wienissä on aivan liian vähän sellaiselle kaupungille.

Lähdimme tosiaan tiistai-aamuna kantosiipialuksella Tonavaa pitkin pohjoiseen. Se oli aivan huikea matka. Menomatkalla menimme kerran sulkuportillisen kanavan läpi, minkä jälkeen laiva pysähtyi Bratislavaan. Emme päässeet sen pidemmälle laivalla, sillä Wienin päässä Tonava tulvi oikein kunnolla ja joki oli täynnä irtopuita sekä muuta roskaa, lisäksi olisi ollut aivan mahdotonta kiinnittyä Wienin päässä laituriin. Otimme tuon tapahtuman positiivisena asiana, sillä jatkoimme matkaa Bratislavasta linja-autolla, jolloin saimme nähdä maisemia hieman erikulmasta (Sekä valtavan määrän tuulivoimaloita). Minulle tuli yllätyksenä miten lähellä Itävallan rajaa ja Wieniä (matkaa ehkä 50 km) Bratislava oikein onkaan.
Ehdottomasti tulemme vielä joskus käymään Bratislavassa uudestaan ja silloin vietämme pitemmän ajan.

Miten voisikaan kuvailla Wieniä... On todella vaikea kuvailla tunnetta/ilmapiiriä kun näki sen kaupungin. Varsinkin kun viimeiset neljä kuukautta olen viettänyt Budapestissä. Tuntui kuin olisi tullut takaisin... länsimaiseen Eurooppaan, missä ympäristöstä pidetään huolta. Ensimmäiset ajatukset olivat suurinpiirtein "tältä Budapest voisi näyttää hyvällä hoidolla 50 vuoden päästä". Ikävä kyllä Wienin, Bratislavan ja Subotican (Serbialainen kaupunki) jälkeen Budapest näyttää siltä että kukaan ei välitä siitä miltä kaupunki näyttää.

Keskiviikkona kävimme kävelemässä Wienin keskustassa ja sen kävelykaduilla sekä puistoissa. Kuvassa on mielenkiintoinen kello kaupungin- puistosta.
En ole ennen nähnyt puistoja missä olisi kymmeniä penkkejä odottamassa puiston rauhasta nauttijaa. Haluaisinkohan istua joihinkin näistä, jotka ovat varjossa lammelle päin vai menisinkö nauttimaan auringon lämmöstä tässä viileässä aamussa...

Torstaina otimme kiertoajelun missä käytiin läpi keskustassa olevia vanhoja rakennuksia ja lopuksi vielä vierailtiin Schönbrunnin palatsissa. Aivan ihana palatsi kymmenine pienine huoneineen. Kannatan ehdottomasti kiertoajelun ottamista, muuten esimerkiksi palatsiin lipunostoon olisi joutunut odottamaan melko varmasti vähintään puolisen tuntia. Sen verran porukkaa jonotti sisälle pääsyä. Ja se palatsin ympärillä oleva puisto... Se jokaisen pitää itse nähdä ja kokea.
Kuvassa näkymää palatsilta puistoon päin. Siinä todellakin on vain pieni osa puistosta.

Perjantaina kävimme Wienin eläintarhassa. Menimme sinne jo aikaisin aamulla ja siltikin jäi osa eläimistä näkemättä tarhan mennessä kiinni. Sieltä löytyy eläimiä laidasta laitaan. Meidän (Vai pitäisikö sanoa minun) lempieläimet olivat: jättiläispandat, koalat, orangit ja mustat pantterit.

Eläintarhassa kaikkien pitäisi käydä.

Rusketusraidat

Heitetäänkö pois kaikki housut ja paidat
Lähdetään lennolle
Näytä mulle missä sul on rusketusraidat
Piirrä ne kartalle
Helvetin Hyvin menee.

Ehkä näytämme kuitenkin vain jalat sekä seuraukset, kun pitää kuukauden ajan melkeinpä pelkästään sandaaleja jaloissa.

maanantaina, elokuuta 07, 2006

Huomisesta

Ai niin... emme ole taas netin lähettyvillä vähään aikaan. Onnistuimme hankkimaan tänään liput huomiseen kantosiipialukseen, joka lähtee heti aamulla kohti Wieniä Tonavaa pitkin käyden mutkan Slovakiassa. Alkuun suunnittelimme menevämme Wienissä käymään jossain välissä junalla, mutta 2 vuorokautta junassa riittää minulle vähäksi aikaa.
Seuraavan kerran Budapestissä olemme lauantai-iltapäivänä.
Ensi viikolla lomailu on taas ohi ja pitää mennä katsomaan onko työpaikka vielä paikoillaan.

Budapestissä jälleen

Saavuimme eilen iltapäivällä turvallisesti takaisin Budapestin hotelliimme.
Näin jälkikäteen Montenegron matka tuntui erittäin onnistuneelta ja mielellämme menemään käymään siellä toistekin, kunhan vain teemme paremman valinnan hotellin sijainnin suhteen. Puhtaat rantalomat eivät todellakaan ole meitä varten. Tarvitsemme jonkinlaista seikkailua ja mahdollisuutta paikkojen tutkimiseen ja penkomiseen.
Ainoat negatiiviset asiat tuossa reissussa olivat: lämmössä nuutuminen, jalkojen saattaminen verille osuessaan terävään kiveen meressä ja uimapuvun yläosan häviäminen ikkunalaudalta, minkä vuoksi parin viimeisen päivän aikana emme sitten käyneet ollenkaan uimassa. Enää nuokin tuntuvat vain unenomaisilta muistoilta.

Parina päivänä oli oikein kunnon myrskykin, sade oli oli niin kova että vedet tulivat sisälle hotellin aulaan. Mutta tuollainenhan on vain piristävää vaihtelua meille. Muut hotellin asukkaat varmaan kiroilivat, kun eivät päässeet ottamaan aurinkoa rannalle ja uimaan mereen.
Kuvassa on juuri tulossa vesisaderintama kohti rantaa. Minuutin sisällä se oli jo meidän kohdallamme ja meillä oli todella kiire juosta rakennusten suojiin.

Autotallikatokset ja terassit ovat todella ihastuttavia Montenegrossa. Suurin osa katoksista muodostuvat viinirypäle- köynnöksistä, mutta parissa kohtaa oli myös kiwikatoksia (Tai ainakin minun silmissä ovat kiwiä).
Mielenkiintoista sinällään että näimme vaikka kuinka paljon hedelmiä kasvavan puissa, mutta hotellin aamupalaan ei kuulunut minkäänlaista hedelmää. Illallisen yhteydessä oli yleensä jälkiruokana jotain hedelmää.

Ennen Montenegroon lähtöämme katselimme kartasta etäisyyksiä ja silloin näytti että eihän se ole matka eikä mikään kävellä Tivatista Kotoriin. Tivatiin päästyämme mielipide muuttui sukkelaan linja-automyönteiseksi ajatteluksi. Suorin reitti Kotoriin on noiden kuvassa olevien vuorten yli. Se ei oikein houkuttanut. Varsinkin yli +30 asteen helteessä ja pitäisi raaha muutama litra vettäkin mukana. Eh-heih... eiköhän ole varaa laittaa yhtä euroa bussiin ja nauttia vuorenvierta kulkevista mutkaisista teistä tuijotellen samalla rotkoihin ja miettiä miten tämä bussi oikein pystyy kääntymään tuossakin mutkassa (Pystyihän se, mutta reilusti vastaantulevien kaistalla). Täällä on muuten todella rauhallinen ajotyyli, tosin kuka hullu lähtisi kaahailemaan kapeilla vuoriteillä.

Kotorin puolella me hullut (tietoisina heikkouk- sistamme) lähdimme sitten kiipeämään ikiaikaisia portaita ylös linnakkeelle katsomaan maisemia. Matka ylös kesti reilusti yli tunnin (kävelimme nopeasti, sillä olimmehan juuri levänneet bussissa) ja alastulo kesti toisen samanlaisen rupeaman (Piti kävellä hitaasti, sillä lämpö heikensi melkolailla tasapainoaistia).
Siellä käynti oli kyllä melkoinen saavutus, moni luopui kiipeämisyrityksestä jo puolessa välissä. Ajoittain myös piti katsoa tarkasti minne astui, sillä portaita puuttui tai ne olivat irrallisia. Lisäksi reunamuuria puuttui jostain kohdin, jolloin todella piti katsoa tasapainonsa perään.
Mutta kyllä tuo kaikki kannatti kestää sen näköalan vuoksi.

torstaina, elokuuta 03, 2006

Raakkia kunnolla

Tiistaina kavimme Kotorissa ja siella intouduttiin kiipeamaan puolessavalissa vuorenrinnetta sijaitsevalle linnoitukselle. Ei tullut laskettua montako porrasta sinne piti nousta, mutta kylla ylosmenomatkaan meni reilusti yli tunti. Ja samanverran sitten alas yli +30 asteen helteessa. Nakymat olivat kylla komeat ja Turkan kameraan tuli talletettua muutama tusina kuviakin (sain sitten kameran malliset rusketusrajat... -Turkka).
Keskiviikkona kavimme merella veneretkella, matkan varrella naimme Kroatian rannikkoa (Ah...). Pari kertaa pulahdimme siniseen ja turkoosiin veteen uimaankin tuolla retkella. Oppaan mielesta olemme muuten todella outo pari, silla emme oleskele juuri ollenkaan auringossa ja uimarannoilla. Kuka kumma tulee rantalomalle ja ei sitten halua ottaa aurinkoa?!?
Tanaan torstaina nayttaakin olevan hieman myrskyisempi ilma. Saa nahda mita jaksetaan tehda, silla eilinen vasytti kylla aikalailla.